W skrócie
Sos tatarski - co warto o nim wiedzieć?
Sos tatarski znany jest w kuchni polskiej od dziesięcioleci. Nazwa sos tatarski prawdopodobnie nawiązuje do ludności tatarskiej zamieszkałej na terenach Polski. Ponadto w XIX – wiecznych książkach kucharskich znaleźć można inne dania przyrządzane po tatarsku.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię
Posiłki przygotowywane po tatarsku to po prostu pieczone lub grillowane mięsa wcześniej opanierowane w okruszkach chleba. Wśród nich często pojawiały się:
- kurczęta,
- szczupaki,
- i ozory cielęce.
O sosie tatarskim pisała już Lucyna Ćwierczakiewiczowa, zachwalając zimne sosy majonezowe. Wcześniej jego nazwa brzmiała zimny sos po tatarsku. W dawnych przepisach poza żółtkami używano rozkruszonych jajek na twardo. Z początkiem XX wieku, gdy zaczęły się pojawiać gotowe majonezy proponowano przepisy z ich użyciem.
Jak zrobić sos tatarski?
Domowy sos tatarski można zrobić w kilka chwil. Najczęściej stosuje się kiszone warzywa, które stoją na kuchennych półkach. Są to ogórki kiszone, grzyby w occie i kapary. Do tego sięga się po świeżą natkę pietruszki lub łodygi szczypiorku, które nadaje sosu majonezowemu świeżości. Gotowy sos tatarski doprawiany jest solą i pieprzem. Stare książki kucharskie podają dwa rodzaje sosów po tatarsku. Jeden jest na bazie białek, drugi na bazie żółtek. Z czasem zaczęto rezygnować z dodatku rozgniecionego jajka ugotowanego na twardo.
Przepis na sos tatarski
Dla 6 osób

Składniki:
- 100 ml majonezu,
- 2 ogórki kiszone,
- 4 grzyby marynowane,
- 1 łyżka kaparów,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- 1 łodyżka szczypiorku,
- szczypta suszonego koperku.
Wypróbuj także: Kremowy sos serowy. Przepis na sos z wyrazistym serem. Przyda się do domowych frytek i makaronu
Przygotowanie:
- Ogórki kiszone, grzyby marynowane i kapary należy posiekać.
- Składniki trzeba połączyć z majonezem.
- Sos tatarski trzeba doprawić solą i pieprzem.
- Następnie trzeba posiekać natkę pietruszki i szczypiorek.
- Sos tatarski powinno się dokładnie wymieszać.
Do czego stosować sos tatarski?
Ten zimny sos ma szerokie zastosowanie. Najczęściej podaje się go do wędliny i jajek. Można go także podawać jako składnik kanapek. Sos tatarski to także zaskakujący dodatek do frytek, pieczonych ziemniaków lub sałatek jarzynowych.
Zobacz także: Ostry sos chrzanowy do mięsa. Przepis na tradycyjne zastosowanie chrzanu. Zobacz naszą wielkanocną propozycję
Dodaj smaku Wielkanocy. Wypróbuj przepis na pyszny sos tatar...
Zobacz inne tematy ze Strony Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?