Gimnazjaliści z Gogolewa, Redzikowa, Łupawy, Gimnazjum nr 6 ze Słupska i Jezierzyc stanęli w poniedziałek (22 maja) przy kuchennych blatach z zamiarem przyrządzenia kaszubskiego deseru na miarę tytułu „Mistrza gotowania po kaszubsku”.
W tym roku organizatorzy zaplanowali element zaskoczenia dla uczestników, bowiem do końca tajemnicą było, jakie produkty miały znaleźć się w serwowanych deserach. Okazało się, że były to kaszëbskô malëna, czyli truskawka, oraz szokòlada, czyli czekolada i mięta.
Finał drugiej edycji Regionalnego Konkursu Kulinarnego według tradycyjnej kuchni kaszubskiej, który Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych przy ul. Przemysłowej zorganizował przy współpracy ze Słupskim Oddziałem Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego, wygrała drużyna z gimnazjum w Redzikowie: Ania Żarczyńska i Piotr Irzyk.
– Oni najlepiej wykorzystali składniki, które były produktami przewodnimi konkursu – mówi Karolina Keler, jedna z organizatorek. – Upiekli babeczki polane czekoladą w truskawką w środku. Ponadto bardzo dobrze zorganizowali swoją pracę w kuchni i zachowali przy tym porządek, jakiego mógłby im pozazdrościć niejeden kucharz. Przypomnijmy, że w tym roku do konkursu stanęło 21 zespołów młodych kucharzy z gimnazjów regionu słupskiego. We wczorajszym finale spotkała się najlepsza ósemka.
Przeczytaj także na GP24
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?