Tegoroczna edycja Świątecznej Zbiórki Żywności odbywała się 29 i 30 listopada. W sumie w całej Polsce brało w niej udział ponad 53 tysiące wolontariuszy. Akcją objęte były ponad 3,3 tys. sklepów w niemal 550 miejscowościach.
W regionie słupskim w marketach pojawiło się ok. 300 wolontariuszy, którzy odbierali dary od kupujących. U nas Świąteczna Zbiórka Żywności prowadzona była w Słupsku (18 marketów), Lęborku, Ustce i Dębnicy Kaszubskiej. Zebrano 8843,12 kg jedzenia. To głównie produkty z długim terminem przydatności do spożycia, między innymi makaron, mąka, ryż, olej i słodycze.
- Zebrane towary po segregacji trafią przed świętami do organizacji, które z nami współpracują, a one dotrą do potrzebujących, bo wiedzą, kto oczekuje i wymaga pomocy - mówi Lidia Hanczaruk, szefowa Banku Żywności w Słupsku.
W zeszłym roku banki żywności w całym kraju zebrały 740 ton żywności. W Polsce około dwóch milionów osób żyje w ubóstwie, czyli za mniej niż 600 złotych brutto miesięcznie.
Świąteczna Zbiórka Żywności – ogólnopolska zbiórka żywności organizowana rokrocznie od 1997 roku przez Federację Polskich Banków Żywności - odbywa się na przełomie listopada i grudnia na terenie sklepów. Jej celem jest zebranie żywności, która zostaje następnie przekazana w okresie przedświątecznym osobom najuboższym przez organizacje współpracujące z polskimi bankami żywności, a także zwrócenie uwagi na problemy biedy i niedożywienia w Polsce. Do 2012 roku zebrano łącznie ponad 6400 ton żywności. Początkowo trwała trzy dni w roku. Teraz tylko dwa dni.
Zobacz także: Pierwszy sklep charytatywny w Słupsku otwarty.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?