Nad strefą gastronomiczną w Galerii Słupsk zdaje się wisieć fatum. Już po kilku miesiącach od jej otwarcia zamknięta została pizzeria ogólnopolskiej sieci Dominium, a zaraz po niej kawiarnia Cafe Fantazja.
Po wielu miesiącach znaleźli się kolejni najemcy, którzy postanowili spróbować poprowadzić działalność w galerii. Na początek otwarto rybny fast food Captain Olsen. Niebawem pojawiły się trzy inne restauracje szybkiej obsługi – Tacker z hamburgerami, który miał być odpowiedzią na McDonalda i Burger Kinga z Jantara, w Pasticcio serwowano dania makaronowe oraz Kiara z naleśnikami.
Ich otwarcie było bardzo huczne, zaproszono nawet jeden z czołowych polskich zespołów – Łzy.
Na niewiele się to jednak zdało. Od kilku dni klienci mogą posilić się tylko u Captaina Olsena. Trzy pozostałe punkty gastronomiczne zostały zamknięte.
– Jak łatwo się domyślić, powodem zamknięcia tych restauracji była zbyt mała liczba klientów – mówi jedna z ekspedientek z Galerii Słupsk.
– Kupowało w nich naprawdę niewiele osób. Nawet po południu prawie wszystkie stoliki były puste.
Sami klienci centrum handlowego twierdzą, że nie przepadali za daniami serwowanymi w zamkniętych już fast foodach.
– Tacker w ogóle nie równał się z McDonaldsem, a mieli przecież takie same ceny – mówi Katarzyna Zielińska ze Słupska. – Z kolei w naleśnikarni ceny były zbyt wysokie. Nigdy nie skusiłam się, żeby tam coś zjeść. Olsen przetrwał, bo nie mamy w mieście innego rybnego baru.
W strefie gastronomicznej wciąż wisi ogromny banner informujący o tym, że już niebawem zostanie otwarta pierwsza w Słupsku restauracja sieci Sphinx. Według planów miała być czynna na przełomie czerwca i lipca. Klienci wciąż mogą oglądać tylko reklamę baru.
Opiekunka Galerii Słupsk potwierdza, że trzy punkty fast food zastały zamknięte. Nie chce jednak zdradzić powodu rezygnacji z wynajmu.
– Tacker, Pasticcio i Kiara rzeczywiście wycofały swoją ofertę z galerii. Prowadzimy jednak już rozmowy z innymi potencjalnymi najemcami – mówi Klaudia Żelechowska-Durka, opiekunka Galerii Słupsk. – Trudno jednak powiedzieć, kiedy kolejne restauracje będą otwarte i jak zakończą się rozmowy z najemcami.
Jak twierdzi opiekunka centrum handlowego sieć Sphinx, wciąż zainteresowana jest otwarciem restauracji w Słupsku.
– Na razie temat ten jest na etapie dostosowywania parametrów technicznych pomieszczenia, w którym ma powstać restauracja. Stąd też wynika opóźnienie w jej otwarciu – dodaje Klaudia Żelechowska-Durka.
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?