Jeśli kupujesz kominek
Jeśli kupujesz kominek
Przy zakupie kominka zwróć uwagę na oznakowanie CE oraz tabliczkę fabryczną, która powinna zawierać informacje dotyczące m.in.: mocy, (ewentualnie mocy obiegu wodnego), sprawności cieplnej, emisji tlenku węgla, bezpiecznych odległości od materiałów palnych. Do urządzenia musi być dołączona instrukcja instalowania i obsługi zawierająca m.in.: dane techniczne urządzenia, sposób montażu zapewniający bezpieczeństwo eksploatacji, zalecane paliwa, informacje dotyczące doprowadzenia powietrza do spalania i odprowadzenia spalin, sposób obsługi, postępowanie w sytuacjach awaryjnych i bezpieczeństwo eksploatacji.
Gdyby jeszcze nie pewne uciążliwości związane z dokładaniem drewna i czyszczeniem kominka (dla niektórych jest to znakomitym relaksem) oraz ze zwiększonym pyleniem, to tego typu ogrzewanie byłoby pozbawione jakichkolwiek wad.
Otwarte i zamknięte
Kominki z otwartymi paleniskami instaluje się dzisiaj rzadko, chociaż są tańsze. To dlatego, że dają one znacznie mniej ciepła od kominków z paleniskami zamkniętymi. Te drugie są zdecydowanie bardziej efektywne energetycznie (więcej energii ze spalonego drewna służy do ogrzania wnętrza, a tylko niewielka część ucieka przez komin.
Ponadto kominki zamknięte są bezpieczniejsze, bo spalanie ma miejsce za przeszklonymi drzwiczkami.
Najlepiej suchy buk lub brzoza
W kominku, najlepiej palić suchym, sezonowanym przez 2 lata drewnem z drzew liściastych. Do tego celu najlepiej naddaje się surowiec z drzew twardych, jak buk czy grab, czy przez niektórych preferowana (choć nieco miększa), ale niewiele ustępująca im pod względem energetycznym brzoza.
W kominku nie powinno się spalać drewna niewysuszonego czy mokrego. W niektórych kominkach jest to wręcz zabronione. Drewno mokre podczas spalania dymi, brudzi bardziej wkład i zanieczyszcza przewód kominowy. Na dodatek ma blisko o połowę mniejszą wartość energetyczną niż drewno wysuszone (poniżej 20 proc. wilgotności).
Mniej ciepła daje również drewno z drzew iglastych, które dodatkowo zawiera żywicę, pozostawiającą w kominku zdecydowanie więcej uciążliwej sadzy.
W zgodzie z ekologią
Ceniony coraz bardziej i ekologiczny charakter ogrzewania kominkiem wynika z tego, że spalamy w nim drewno, które zalicza się do tzw. biomasy. Spalane drewno w przeciwieństwie do węgla, ropy czy gazu, nie przyczynia się do tzw. efektu cieplarnianego (nie zwiększa ilości dwutlenku węgla (CO2) w atmosferze ziemi.
Nowoczesne kominki są tak wydajne, że możemy nimi skutecznie ogrzewać całe mieszkanie nawet w czasie największych mrozów, np. kominki wyposażone w tzw. płaszcz wodny. Większość jednak użytkowników kominków traktuje je jako uzupełnienie klasycznego centralnego ogrzewania.
Chętnie jednak rozpala kominek, ponieważ płonący ogień stwarza nie tylko bardziej rodzinny i romantyczny nastrój, ale także pozwala zmniejszyć wydatki na ogrzewanie domu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?