Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierwsza w Słupsku pizza z prawdziwego pieca

Wojciech Frelichowski [email protected] tel. 59 848 81 00 Fot. Kamil Nagórek
Pizza z prawdziwego pieca. Taką można zjeść w pizzeri przy ul. Andersa w Słupsku.
Pizza z prawdziwego pieca. Taką można zjeść w pizzeri przy ul. Andersa w Słupsku.
Na mapie słupskich pizzeri pojawił się nowy lokal - La Verita. Tym różni się od pozostałych, że ma piec opalany drewnem.

Ile jest w Słupsku pizzeri, trudno policzyć. Niektórzy twierdza, że jest ich nawet 40. Ostatnio dołączyła do nich kolejna - La Verita. Lokal mieści się w pawilonie przy ul. Andersa, w którym kiedyś była inne pizzeria - Afrikana. Charakterystycznym elementem nowego lokalu jest piec opalany drewnem, w którym wypieka się pizzę. Jak twierdzą właściciele ich pizzeria jest w Słupsku jedyną, która stosuje taki sposób wypieku.

- Nasz piec jest w całości zbudowany z cegły szamotowej. Jest odpowiednio izolowany, aby nie tracić ciepła na zewnątrz. W środku musi panować idealna temperatura konieczna do właściwego wypieku - mówi pan Krzysztof, który wraz z małżonką Katarzyną kilka dni temu otworzyli pizzerię La Verita.

Piec osobiście budował pan Krzysztof. Jak mówi nie było to zadanie proste, ale zależało mu właśnie na czymś takim. - Prawdziwa pizza jest wypiekana tylko w piecach opalanych drewnem. We Włoszech, a już szczególnie na południu tego kraju to rzecz oczywista - przekonuje.

Piec jest opalany drewnem bukowym lub dębowym. Musi być to koniecznie drewno liściaste, bo iglaste zawiera żywicę, która psuje wypiek. Technika jest taka, że w tylnej części komory pieca buzuje żar, przed którym kładzie się placki do wypieku. Cała sztuka polega na tym, aby utrzymać odpowiednią temperaturę paleniska. Jeśli będzie zbyt wysoka, pizza ulegnie spaleniu, zbyt niska - placek będzie niedopieczony.

- Uczyliśmy się tej sztuki w pewnej pizzeri w Polsce od osób z dużym doświadczeniem w pieczeniu pizzy w piecu - mówią małżonkowie.

Czytaj też: Koniec Pizzy Hut i Burger Kinga w Słupsku

Podkreślają, że tajemnica dobrej pizzy polega nie tylko na właściwym wypieku. Trzeba też używać porządnych składników, zarówno do wyrobu ciasta, jak i dodatków. - Zapewniam, my stosujemy tylko porządne produkty. Na przykład ser, który kładziemy na naszych pizzach, to tylko mozzarella, tak jak każą włoskie receptury - podkreśla pan Krzysztof.

Na razie młodzi gastronomicy są w tzw. fazie rozruchu swojego lokalu i skupiają się głównie na promocji swojej pizzy z prawdziwego pieca. I jak mówią, mają już pierwszych stałych klientów. Obecnie w karcie jest głównie pizza (16 rodzajów w rozmiarach, 20-, 30-, 40 cm), cztery dania z makaronów oraz pstrąg z pieca.

- Niebawem poszerzymy naszą ofertę. Będzie więcej makaronów, zup, a także chleb własnego wypieku, który będziemy podawać do naszych dań. Smakoszom zaproponujemy też typową, włoską pizzę na bardzo cienkim cieście - zapowiada pani Katarzyna.

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza