Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słupsk. Przy Karczmie pod Kluką powstanie hotel

Piotr Kawałek [email protected] tel. (59) 848 81 00 wizualizacja: Karczma Pod Kluką
Tak będzie wyglądał Hotel pod Kluką.
Tak będzie wyglądał Hotel pod Kluką.
Słupska restauracja Karczma pod Kluką wzbogaci się o nowoczesny hotel z salami bankietowymi i kawiarnią.

Nowy obiekt już wyszedł z ziemi i według planów ma być gotowy pod koniec przyszłego roku.

Przy istniejącej od ponad 40 lat karczmie przy ul. Kaszubskiej w Słupsku rozpoczęła się budowa hotelu "Pod Kluką", który będzie z nią połączony. Hotel powstaje w miejscu dotychczasowego letniego ogródka gastronomicznego Karczmy pod Kluką, który słynął z charakterystycznych stolików z daszkami krytymi strzechą. Ogródek nie zniknie, ale zostanie przeniesiony na tyły karczmy i będzie się znajdował bliżej lasu.

Trzy gwiazdki

Według planów powstanie trzygwiazdkowy hotel z 20 pokojami, dwoma apartamentami (łącznie 44 miejsc noclegowych), dwiema salami bankietowymi i konferencyjnymi (jedna na 150 osób, druga na około 40 osób) oraz kawiarnią. Bryła budynku architektonicznie nawiązuje do istniejącej karczmy, m.in. ściany zawierają elementy szachulcowe. Przed budynkiem będą miejsca parkingowe dla gości hotelowych. Koszt inwestycji to około pięć milionów złotych. Budowa ma się zakończyć w drugiej połowie przyszłego roku.

Czytaj także: Apartamenty w hotelu na sprzedaż

- Rozbudowę karczmy o hotel i salę bankietową planowaliśmy już kilka lat temu - mówi Mariusz Stachyra, współwłaściciel Karczmy. - Jednak samo załatwianie formalności trwało niemal dwa lata.

W zależności od koniunktury hotel będzie mógł być rozbudowany o kolejne skrzydło z pokojami noclegowymi.

Kluka najlepsza w Polsce

Pomimo rozbudowy restauracja nie zaniedbuje swojej dotychczasowej działalności. Otóż Karczma pod Kluką zdobyła statuetkę Hermesa w prestiżowym konkursie miesięcznika "Poradnik Restauratora" za najlepszą restaurację z kuchnią regionalną. Jury losowo wybrało kilka restauracji słupskich, dwukrotnie je odwiedzali incognito, bez wiedzy właścicieli, i wybierali dowolne potrawy. Te serwowane Pod Kluką okazały się bezkonkurencyjne.

Czytaj także: Hotel Lubicz doceniony przez klientów

- To było dla nas duże zaskoczenie, gdy zadzwoniono do nas z informacją, że wygraliśmy w konkursie "Poradnika Restauratora" - mówi Anna Stachyra współwłaścicielka lokalu. - Myślałam, że ktoś mnie wkręca. Uwierzyłam, dopiero jak przyszło potwierdzenie na piśmie.

Karczma pod Kluką

Karczma Pod Kluką istnieje od 1969 roku i od razu zyskała miano perły słupskiej gastronomii. Był to pierwszy tego typu obiekt na Pomorzu z charakterystycznym wystrojem folklorystycznym, który serwował specjały kuchni regionalnej. Na Karczmie pod Kluką wzorowana była Karczma Słupska. Tych restauracji, poza Słupskiem, łącznie powstało kilka, także za granicą.

Karczmę pod Kluką nagradzano m.in. Złotą Patelnią oraz wielokrotnie Srebrną Patelnią. Najpopularniejsze potrawy to: polewka orzechowa, polewka smołdzińska, polewka kminkowa, schab po staropolsku, juki myśliwskie, zrazy zbójnickie, gruszka po słowińsku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: RPP zdecydowała ws. stóp procentowych? Kiedy obniżka?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza