Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Spróbuj kaszubskiego dorsza w Łebie

Zbigniew Marecki
Jeszcze tylko dziś (niedziela) będzie trwała wielka dorszowa uczta podczas XIII Festiwal Pomuchla w Łebie. Na smakoszy czekają potrawy dorsza wykonane przez profesjonalistów i amatorów. Trzeba tylko dojechać do hali sportowej w tym mieście.

Na Kaszubach dorsz jest nazywany pomuchlem. I właśnie jemu jest poświęcona największa w kraju impreza promująca kaszubskiego dorsza. Z tego względu w Łebie jż od wczoraj można próbować dorsza na różne sposoby: smażonego, duszonego, pieczonego i w galarecie.

Jest to możliwe także dzięki tradycyjnemu t konkursowi kulinarnemu, który jest częścią festiwalu. Swoje potrawy prezentują w nim amatorzy i zawodowcy. jedni i drudzy przygotowują potrawy własne i obowiązkowe. Do tych ostatnich w tym roku zaliczono także kotlety z dorsza.

Oceni je siedmioosobowe jury, do którego weszli znany kucharz Karol Okrasa (przewod.), Izabela Byszewska (prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego), Maria Szabłowska (dziennikarka radiowa i telewizyjna), Kazimierz Plocke( wiceminister rolnictwa), Krzysztof Kwatera (Lokalna Grupa Rybacka Pradolina Łeby), Eugeniusz Penkowski (Lokalna Grupa Rybacka Pradolina Łeby) i Wolfgang Helbig (Niemiecki Związek Łebian). Zakończeni imprezy zaplanowano na dzisiejszy wieczór.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza