Bank Żywności w Słupsku to organizacja pozarządowa, która zajmuje się pozyskiwaniem i dystrybucją żywności do lokalnych organizacji dobroczynnych i placówek pomocy społecznej oraz zapobiega marnowaniu jedzenia.
- Do naszego sklepu, który będzie działał w lokalu przekazanym przez prezydenta Słupska, będą mogły się zgłosić osoby potrzebujące pomocy, skierowane przez Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie - mówi Lidia Hanczaruk, szefowa Banku Żywności w Słupsku. - Jedzenie już od pewnego czasu otrzymujemy od współpracujących z nami marketów.
Jak twierdzi Hanczaruk, są to najczęściej rzeczy z krótkim terminem przydatności do spożycia lub na przykład towar w wadliwym opakowaniu.
Bank Żywności w Słupsku już od pewnego czasu wydaje żywność dla potrzebujących seniorów w swojej siedzibie przy ulicy Słonecznej.
- Obecnie z naszej pomocy żywnościowej w ramach sklepu społecznego korzysta 10-15 osób miesięcznie. Po otwarciu sklepu przy ul. Mickiewicza, który będzie się znajdował w centrum miasta, będzie z niego z pewnością korzystać o wiele więcej osób. Towary z tego sklepu będą przede wszystkim przeznaczone dla seniorów, którzy po zakupie leków mają niewiele pieniędzy na kupno żywności - wyjaśnia dyrektor Lidia Hanczaruk.
Rozwój sklepów społecznych w różnych częściach kraju to efekt wejścia w życie Ustawy o przeciwdziałaniu marnowania żywności, która obowiązuje od września. W wyniku tej ustawy sprzedawcy żywności (np. markety spożywcze) w ciągu 5 miesięcy muszą zawrzeć umowy, na mocy których będą przekazywać do szybkiego wykorzystania żywność z kończącym się terminem ważności.
Według szacunków Banków Żywności, Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności pozwoli na uratowanie nawet 100 tys. ton żywności więcej niż dotychczas.
Sklepy mogą zawierać umowy z dowolną organizacją pomocową, która ma możliwość dystrybucji artykułów spożywczych swoim podopiecznym.
Ustawa jest bardzo istotna przede wszystkim ze względów społecznych. Według najnowszych danych GUS za 2018 roku, już 2 mln Polaków to osoby doświadczające skrajnej biedy. Podobnie wzrosła liczba osób żyjących w ubóstwie relatywnym - z 13,4 do 14,2 proc. To pokazuje, jak wielu ludzi w naszym kraju znajduje się w trudnej sytuacji życiowej.
Do tej pory przepisy prawne przeciwdziałające marnotrawstwu żywności wprowadzono m.in. we Włoszech, Francji, Czechach i Belgii. Wejście w życie nowej polskiej Ustawy sprawia, że Polska znalazła się w gronie krajów, które w aktywny sposób zapobiegają nie tylko marnowaniu jedzenia, ale także podejmują walkę z rosnącym problemem zmian klimatycznych.
Zobacz także: Powstaje pierwszy sklep charytatywny w Słupsku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?