MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wystawa produktów regionalnych w słupskim ratuszu (zdjęcia, wideo)

Zbigniew Marecki
Wystawa produktów regionalnych
Wystawa produktów regionalnych Fot: Łukasz Capar
Kilkanaście osób, firm i kół gospodyń wiejskich prezentuje dzisiaj w słupskim ratuszu swoje produkty i wyroby podczas III Słupskiego Koszyka Regionalnego. Słupszczanie wykorzystują tę okazję do przedświątecznych zakupów.
Wystawa produktów regionalnych w SlupskuWystawa produktów regionalnych w Slupsku

Wystawa produktów regionalnych w Słupsku

Swoje produkty i potrawy do magistratu przywieźli nie tylko mieszkańcy miasta i najbliższej okolicy, ale także producenci wyrobów regionalnych z całego województwa. Są bardzo rożnorodne, a zapachy od razu przyciągnęły uwagę wielu kupujących. Natychmiast ustawiła się kolejka do wędzonych wędlin z masarni Romana Kaczmarskiego ze Strzelinka, który zachwalał tradycyjne receptury.

Z kolei rozmaite napitki zaprezentowali Barbara i Ireneusz Grocholscy ze Słupska, którzy specjalnie na tę imprezę przygotowali słupski miód pitny typu trojak. - To bardzo dobry napitek dla mężczyzn i kobiet, który warto postawić na świątecznym stole - zachwala pan Ireneusz.

Alternatywę dla ryby po grecku zaprezentowała z kolei Sylwia Laskowska z Bałamątka, która zaprezentowała smakowite pączki z makreli. Zaś zwolennicy tradycji ustawiali się przed stoiskiem Marii Jońcy, emerytki z Dębnicy Kaszubskiej, która od kilku lat wyspecjalizowała się wyrobie pierogów z rozmaitym nadzieniem. Dzisiaj wiele osób w nich zasmakowało, a pani Maria zbierała zamówienia od osób, które chciałyby mieć jej pierogi na swoim wigilijnym stole.

Dużym wzięciem cieszyły się także wyroby restauraqcji "Staromiejska" ze Słupska. Z miejsca został wykupiony przygotowany przez jej kucharzy klops słupski, a także chleb Bożenki, wymyślony przez Bożenę Hołowienko, współwłaścicielskę tego lokalu. Nabywców znalazły również wyroby Koła Gospodyń Wiejskich z Bięcina. Panie zaprezenhtowały swój tradycyjny sernik, kiełbasę ze słoika oraz zapiekankę ziemniaczaną, która w tym roku zdobyła I miejsce w czasie Pokopków w Karżniczce.

Jeszcze smakowitszy sernik do ratusza przywiozła Bogusława Pituch z Grzmiącej koło Bytowa, która razem z córką prezentowały wyroby z ich rodzinnej mleczarni - dopiero co odcedzony biały ser i świeżą śmietanę. Z kolei Witold Cyranowicz z Parpar koło Sztumu zachwalał swoje napitki na czele z Kirsztangiem Krzyżackim, czyli miodem pitnym z sokiem wiśniowym .

Po godz. 14 dowiemy się, które z tych potraw i produktów zostaną nagrodzone podczas konkursu towarzyszącego wystawie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza