- Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej w zakresie nadzoru nad skutecznością tych procesów - mówi Małgorzata Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie. - Bakterie Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są bakteriami chorobotwórczymi. W przypadku spożycia produktu, w którym znajdują się bakterie, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą powodować dolegliwości żołądkowo - jelitowe.
Każdorazowo przeprowadzana była kontrola stanu sanitarno – technicznego. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości wystawiane były mandaty. Nałożono 8 mandatów na kwotę 1250 zł. Za:
- Brak czystości, brak segregacji w urządzeniach chłodniczych
- Kartony z waflami do lodów trzymane na podłodze
- Brudne podłogi, szafy, kosz na odpady bez pokrywy
- Bałagan w otoczeniu obiektu
- Brak środków do dezynfekcji
- Środki spożywcze i sprzęt produkcyjny przetrzymywane na podłodze
- Przechowywanie otwartych sosów niezgodnie z deklaracją producenta
- Przeterminowana polewa do lodów
W związku z nieprawidłowościami i przekroczeniami w wynikach badań lodów wydano 2 decyzje zakazujące produkcję i wprowadzanie do obrotu lodów. Ponadto polecono przeprowadzić w zakładach procesy mycia i dezynfekcji, wzmóc nadzór nad ich skutecznością oraz przeprowadzić szkolenia pracowników w tym zakresie.
Zobacz więcej:
Zobacz także: Ulubione lody szczecinian? Zapytaliśmy!
Polecamy również:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?