MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto drożdżowe z rabarbarem na podwieczorek. Wypróbuj przepis na puszysty wypiek z sezonowym warzywem. Znamy trik na dłużej świeże ciasto

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Puszysta i wilgotna drożdżówka z rabarbarem to pomysł na wiosenny podwieczorek.
Puszysta i wilgotna drożdżówka z rabarbarem to pomysł na wiosenny podwieczorek. Anna Daniluk
Klasyczne ciasto drożdżowe z rabarbarem to wypiek, który na wiosnę często piekły nasze mamy i babcie. Tradycyjną drożdżówkę ulepszamy przez dodatek tangzhong, czyli pasty z mleka i mąki pszennej, która przedłuża świeżość wypieku nawet do czterech dni. Zobacz przepis na domową drożdżówkę z rabarbarem na dużą blachę.

W skrócie

Ciasto drożdżowe z rabarbarem to deser, który smakuje wyjątkowo w maju i w czerwcu. Właśnie wtedy pojawiają się pierwsze łodygi warzywa o kwaśnym smaku. Po upieczeniu wręcz rozpływa się w ustach, stając się smakowitym kąskiem na puszystym cieście drożdżowym. Wypróbuj przepis na niezawodne ciasto drożdżowe z rabarbarem.

W naszej galerii możesz zobaczyć ciasto drożdżowe z rabarbarem

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe było wilgotne?

Zabierając się do przygotowania ciasta drożdżowego, warto zrobić pastę tangzhong. W garnku o grubym dnie trzeba podgrzać 100 ml mleka i wymieszać rózgą z 30 g mąki pszennej. Masa powinna zgęstnieć i mieć konsystencję lekkiego budyniu. Tangzong trzeba przełożyć do miseczki i odstawić do wystudzenia. Można też zrobić je dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Przed użyciem powinno osiągnąć temperaturę pokojową. Następnie pastę dodaje się do ciasta i miesza. Dzięki temu wypiek będzie dłużej wilgotny.

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Liczba porcji: dla 16-20 osób.
Czas przygotowania: 2,5 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 porcja pasty tanzhong,
  • 500 g mąki pszennej typu 450-550,
  • 1 całe jajko,
  • 2 żółtka,
  • 50 g cukru,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 210 ml mleka,
  • 60 g roztopionego masła,
  • 3 g soli,
  • 4 łodygi rabarbaru.

Jak zrobić drożdżówkę z rabarbarem?

Przygotowanie:

  1. W dużej misce należy przesiać mąkę pszenną i dodać sól, cukier i suche drożdże.
  2. Mleko należy podgrzać i połączyć z roztopionym masłem. Następnie przelać do miski i odstawić do wystudzenia.
  3. Jajko należy rozkłócić z żółtkami do uzyskania gładkiej masy.
  4. Do wystudzonego mleka należy dodać masę jajeczną, tangzhong i suche składniki.
  5. Całość należy wyrobić do uzyskania gładkiego ciasta. Można ułatwić sobie pracę, korzystając z robota kuchennego z odpowiednią nasadką.
  6. Zwartą kulę ciasta należy odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  7. Kolejnym krokiem jest odpowietrzenie go poprzez wyrobienie i ułożenie w dużej blaszce.
  8. Łodygi rabarbaru trzeba pokroić na 2-cm kawałki, nie ma konieczności obierania ich, choć skórka może sama z nich odchodzić w trakcie porcjowania.
  9. Rabarbar należy ułożyć równomiernie na wierzchu ciasta drożdżowego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°Celsjusza z termoobiegiem.
  10. Ciasto drożdżowe z rabarbarem należy piec przez 40 minut, aż do uzyskania złoto-brązowej barwy.

Wypróbuj przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem:

Sposób podania

Domowa drożdżówka z rabarbarem może być obsypana z wierzchu cukrem z cynamonem, oprószona cukrem pudrem lub cukrem perłowym. Można także zrobić tradycyjną kruszonkę, która nie tylko ozdobi wypiek, ale nada mu dodatkowej chrupkości.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć ciasto drożdżowe z rabarbarem

Przyprawy do drożdżówki z rabarbarem

Do podstawowego przepisu na ciasto drożdżowe można dodać ekstrakt waniliowy lub cukier z prawdziwą wanilią. Świetnie sprawdzi się szczypta kardamonu, a także odrobina kurkumy, która nada złotego koloru oraz lekko pikantnego smaku.

Puszysta i wilgotna drożdżówka z rabarbarem to pomysł na wiosenny podwieczorek.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem na podwieczorek. Wypróbuj prze...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ciasto drożdżowe z rabarbarem na podwieczorek. Wypróbuj przepis na puszysty wypiek z sezonowym warzywem. Znamy trik na dłużej świeże ciasto - Strona Kuchni

Wróć na gp24.pl Głos Pomorza