Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Magda Gessler będzie uczyć kucharzy w Słupsku

Zbigniew Marecki [email protected]
Zajęcia Magdy Gessler  z uczniami  będą się opierać  na klasyce kulinarnej
Zajęcia Magdy Gessler z uczniami będą się opierać na klasyce kulinarnej archiwum
Liczymy, że osobowość Magdy Gessler sprawi, iż będzie jeszcze większy nabór do naszej szkoły gastronomicznej - mówi wiceprezydent miasta.

Na razie wiceprezydent Krystyna Danilecka-Wojewódzka szczegółowo nie powiedziała, jak będzie wyglądał nabór do klasy, nad którą patronat obejmie Magda Gessler, słynna restauratorka prowadząca w TVN Kuchenne rewolucje.

- Na pewno będzie miał charakter otwarty. O szczegółach być może powiemy w piątek, kiedy pani Gessler pojawi się w Słupsku - zapowiedziała tylko Danilecka-Wojewódzka.

Na razie wiadomo też, że licząca 30 uczniów klasa kucharska pod patronatem Magdy Gessler ma powstać w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1, w którym od dawna działają klasy o profilu gastronomicznym: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz. Przy szkole funkcjonuje też Centrum Kształcenia Praktycznego, gdzie mieszczą się m.in. kuchnia, stołówka i specjalistyczne pracownie.

Zobacz także: W czwartek emisja Kuchennych rewolucji z Bytowa

Do klasy patronackiej uczęszczać będą prawdopodobnie uczniowie nie tylko ze Słupska i powiatu słupskiego.

Restauratorka zamierza zaprosić do prowadzenia zajęć najlepszych kucharzy z Polski. Od czasu do czasu sama również będzie prowadziła zajęcia.
Szczegóły programu nowej klasy mają być ustalone dopiero w tym tygodniu, ale wiceprezydent Krystyna Danilecka-Wojewódzka chciałaby go oprzeć na pomorskich recepturach.

- Zależy nam na powrocie do tradycyjnej słupskiej kuchni, która w latach 60. i 70. XX wieku była bardzo popularna w Polsce i na świecie. Powstawały wówczas tzw. karczmy słupskie. To dobry okres, aby do niego wrócić - uważa zastępczyni prezydenta.

W swoich publicznych wypowiedziach Magda Gessler mówi, że chciałaby, aby w programie zajęć nowej klasy kucharskiej, oprócz tradycyjnych przedmiotów prowadzonych w klasach o takim profilu, znalazły się także grafika, malarstwo, psychologia, nauki społeczne, technika używania maszyn spożywczych oraz sztuka gotowania.

- Moje zajęcia będą się opierały na klasyce kulinarnej, na tradycyjnych polskich przepisach sprzed setek lat, które określają zasady gotowania - zapowiedziała Gessler.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza