Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Młodzi kucharze ze Słupska będą gotować w warszawskiej restauracji Kręglickich

Zbigniew Marecki
Korzyścią z udziału w projekcie jest uczestnictwo zarówno młodzieży, jak i jej trenera w profesjonalnych warsztatach kulinarnych.
Korzyścią z udziału w projekcie jest uczestnictwo zarówno młodzieży, jak i jej trenera w profesjonalnych warsztatach kulinarnych. sxc.hu
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Noblistów Polskich w Słupsku znalazł się wśród dziesięciu szkół, które zakwalifikowały się do finału Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego " Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska".

Jak informuje dyrekcja szkoły, konkurs odbędzie się 10 marca br. w znanej warszawskiej restauracji Kręglickich "Forteca". Zorganizowany został w ramach programu informacyjno - edukacyjnego dla pięćdziesięciu szkół gastronomicznych, z terenu całej Polski, a w szczególności województw: mazowieckiego, małopolskiego, dolnośląskiego, wielkopolskiego i pomorskiego, które zgłosiły się do programu.

Projekt "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska" propaguje używanie lokalnych, sezonowych, ekologicznych i tradycyjnych produktów dla kreowania innowacyjnej, nowoczesnej kuchni polskiej, wpisując się w filozofię Slow Food.

ZSP nr 1 znalazł się w finale dzięki specjalnie opracowanej recepturze zakąski, dania głównego oraz deseru z wykorzystaniem tradycyjnych produktów naszego regionu (gęsi pomorskiej, sera camembert Słupski Chłopczyk i truskawki kaszubskiej). Propozycje uczniów reprezentujących szkołę - Angeliki Ongirskiej, Bartosza Koniecznego oraz ich nauczyciela - trenera Katarzyny Kiereckiej oceniało jury złożone z kucharzy prowadzących projekt pod kierunkiem przewodniczącego, Piotra Adamczewskiego, znanego krytyka kulinarnego i autora książek.

Oceniano przede wszystkim sposób wykorzystania w przepisach produktów regionalnych, opis ich pochodzenia i znaczenia dla regionu, pomysłowość receptur oraz smak.

- W finale, do którego nasz zespół się przygotowuje - zdradza dyrektor Aldona Pląska - uczniowie mają trzy godziny na wykonanie potraw według przedstawionej w konkursie receptury, ale w nowoczesnej formie. Z wiadomych przyczyn, na razie szczegółów podać nie mogę. Fakt, że nasz zespół znalazł się w finale, traktować należy jako sukces i wyzwanie. Dzięki niemu uczniowie nie tylko sprawdzą swoje umiejętności, ale zaprezentują w nowoczesny sposób kulinarne tradycje naszego regionu.

Dodatkową korzyścią z udziału w projekcie jest uczestnictwo zarówno młodzieży, jak i jej trenera w profesjonalnych warsztatach kulinarnych, towarzyszących programowi edukacyjnemu oraz współpraca z Atelier Kulinarnym Tomasza Kunysza, konsultanta merytorycznego naszego zespołu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza