Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Skażone mięso do nas nie trafiło

Magdalena Olechnowicz
Fot. internet/archiwum
W całej Polsce trwają poszukiwania wieprzowiny z Irlandii, skażonej dioksynami. Powiatowy inspektor weterynarii w Słupsku zapewnia, że mięso kupione w naszych sklepach możemy jeść bez obaw.

- W naszym regionie nie mamy żadnego importowanego mięsa - zapewnia Janusz Sikorski.

Uspokaja też sanepid. - Nie ma potrzeby szukania tego mięsa w sklepach, ponieważ jeśli znany jest dostawca, to można to bardzo szybko ustalić. Z naszej wiedzy wynika, że u nas takiego mięsa nie ma - mówi Henryka Kisiel, rzecznik prasowy słupskiego sanepidu.

Przeprowadzone w Irlandii testy wykazały, że ilość zawartych w mięsie dioksyn była od 80 do 200 razy większa niż dopuszczalna norma. Aby poważnie się zatruć, człowiek musiałby zjeść kilkadziesiąt kilogramów mięsa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza