Projekt wykonywany jest w ramach Słupskiego Budżetu Partycypacyjnego 2018. Obejmuje kilka bloków tematycznych, które są realizowane równolegle. Składają się na nie m.in. cykl warsztatów, spotkań i wykładów dotyczących zdrowia seniora, warsztaty grupowe z psychoterapeutą oraz spotkania muzyczne.
Warsztaty kulinarne, z których ostatnie odbyły się we wtorek, służą poznaniu technik i sposobów przyrządzania smacznych i zdrowych potraw. W praktyce łączą wiedzę teoretyczną i praktyczną. W ramach projektu odbył się cykl 6 warsztatów. Zajęcia były prowadzone w grupach 12- osobowych, a każdy uczestnik miał swoje stanowisko pracy i otrzymał potrzebne produkty do przygotowania potraw. Na zakończenie odbyła się prezentacja posiłków połączona z degustacją.
- W takcie warsztatów poznawaliśmy różne możliwości wykorzystania ciasta biszkoptowego. Ponadto poznawaliśmy zasady łączenia poszczególnych składników pokarmowych na bieżąco, korzystając z porad dietetyka. Były to bardzo pouczające zajęcia - mówi Wanda Lenc-Dziurawiec, prezes Słupskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku.
W listopadzie w ramach Akademii Seniora odbędą się jeszcze : warsztaty interpersonalne (29 listopada), wykład medyczny „Żywienie dietetyczne w chorobach przewlekłych z uwzględnieniem leczenia homeopatycznego – lek. chorób wewnętrznych, Krzysztof Rudnicki (29 listopada) oraz spotkanie muzyczne w ramach Klubu Czarnego Krążka - koncert zespołu Ala/Zastary (14 listopada). Przewidziano jeszcze jedno spotkanie muzyczne w ramach Klubu Czarnego Krążka w grudniu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?