Słupsk. Młodzi kucharze rywalizowali o Kulinarny Puchar...

    Słupsk. Młodzi kucharze rywalizowali o Kulinarny Puchar Regionu (zdjęcia)

    Zbigniw Marecki

    Głos Pomorza

    Aktualizacja:

    Głos Pomorza

    Konkurs w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Praktycznego.

    Konkurs w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Praktycznego. ©Fot. Krzysztof Tomasik

    30 młodych kucharzy z 15 szkół gastronomicznych prezentowało w Słupsku swoje umiejętności podczas II edycji konkursu Kulinarny Puchar Regionu.
    Konkurs w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Praktycznego.

    Konkurs w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Praktycznego. ©Fot. Krzysztof Tomasik


    Finałowe zawody odbywały się w pracowniach gastronomicznych Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku. Każdy z uczestników konkursu przez trzy godziny przygotowywał swoją potrawę.
    Organizatorzy konkursu oczekiwali tylko, że ich propozycje będą związane z kuchnią regionalną. Nie zawiedli się, bo młodzi kucharze na różne sposoby przygotowali sporo ryb, drób i ciasta, nawiązując do tradycji kaszubskich i słowińskich.

    Beata Chrzanowska, starszy wizytator ze słupskiej delegatury Kuratorium Oświaty w Gdańsku, chwaliła uczestników konkursu za dobrą organizację i tempo pracy, ale jednocześnie wytykała brak obuwia zamiennego, zapominanie o nakryciu głowy, a także używanie jako dekoracji warzyw, które nie są związane z regionem.

    Jako najbardziej regionalne uznano kulki łebskie z musem chrzanowym, które wykonał Grzegorz Modrzyk ze Słupska, łącząc masę dorszową z farszem cebulowo-kurkowo-okoniowym.
    Podczas podsumowania konkursu wśród uczestników było widać dużą przewagę chłopców, bo oni coraz częściej kształcą się w zawodzie kucharza.

    - Moim zdaniem działa siła kucharzy medialnych, którzy pokazują, że gotowanie to wspaniała sprawa. W konkursach przeważają chłopcy, bo oni są bardziej zdecydowani. Często po szkole wyjeżdżają za granicę, ale potem wracają i najczęściej dobrze sobie radzą w kraju - wyjaśnia Barbara Siarkowska, dyrektor Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku. Zdaniem fachowców z branży przed młodymi kucharzami rysują bardzo dobre perspektywy, bo w kraju intensywnie rozwijają się turystyka i hotelarstwo, a w tych branżach jest duże zapotrzebowanie na kucharzy. - Nie ma żadnego problemu z praktykami. Staram się moich uczniów wysyłać do dobrych hoteli i restauracji. Zaiteresowani są nawet właściciele lokali w górach - mówi Małgorzata Iwańska, właścicielka Zespołu Szkół Technicznych w Słupsku.

    Zwycięzcy II Kulinarnego Pucharu Regionu

    I miejsce: Radosław Kobiela, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Wejherowie
    II miejsce: Mateusz Szymański, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie
    III miejsce: Wioleta Jankowska, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Słupslku
    Nagroda dyrektora Centrum w Słupsku: Grzegorz Modrzyk, Technikum Zawodowe nr 1 w Słupsku.

    Czytaj treści premium w Głosie Pomorza Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Polub nas na Facebooku

    Wideo ze Słupska

    Warto zobaczyć

    Nowa edycja budżetu obywatelskiego Podwyżka opłat za śmieci w Słupsku

    Zdjęcia ze Słupska

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    GP24 PLUS POLECAMY

    Osobowość Roku 2018 - zgłosuj już dziś!

    Osobowość Roku 2018 - zgłosuj już dziś!

    Hakerzy kradną dane ze smartfonów, zabezpiecz je.

    Hakerzy kradną dane ze smartfonów, zabezpiecz je.