Słupsk. Młodzi kucharze rywalizowali o Kulinarny Puchar Regionu (zdjęcia)

Zbigniw Marecki
Konkurs w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Praktycznego.
Konkurs w pracowni gastronomicznej Centrum Kształcenia Praktycznego. Fot. Krzysztof Tomasik
30 młodych kucharzy z 15 szkół gastronomicznych prezentowało w Słupsku swoje umiejętności podczas II edycji konkursu Kulinarny Puchar Regionu.

Finałowe zawody odbywały się w pracowniach gastronomicznych Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku. Każdy z uczestników konkursu przez trzy godziny przygotowywał swoją potrawę.
Organizatorzy konkursu oczekiwali tylko, że ich propozycje będą związane z kuchnią regionalną. Nie zawiedli się, bo młodzi kucharze na różne sposoby przygotowali sporo ryb, drób i ciasta, nawiązując do tradycji kaszubskich i słowińskich.

Beata Chrzanowska, starszy wizytator ze słupskiej delegatury Kuratorium Oświaty w Gdańsku, chwaliła uczestników konkursu za dobrą organizację i tempo pracy, ale jednocześnie wytykała brak obuwia zamiennego, zapominanie o nakryciu głowy, a także używanie jako dekoracji warzyw, które nie są związane z regionem.

Jako najbardziej regionalne uznano kulki łebskie z musem chrzanowym, które wykonał Grzegorz Modrzyk ze Słupska, łącząc masę dorszową z farszem cebulowo-kurkowo-okoniowym.
Podczas podsumowania konkursu wśród uczestników było widać dużą przewagę chłopców, bo oni coraz częściej kształcą się w zawodzie kucharza.

- Moim zdaniem działa siła kucharzy medialnych, którzy pokazują, że gotowanie to wspaniała sprawa. W konkursach przeważają chłopcy, bo oni są bardziej zdecydowani. Często po szkole wyjeżdżają za granicę, ale potem wracają i najczęściej dobrze sobie radzą w kraju - wyjaśnia Barbara Siarkowska, dyrektor Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku. Zdaniem fachowców z branży przed młodymi kucharzami rysują bardzo dobre perspektywy, bo w kraju intensywnie rozwijają się turystyka i hotelarstwo, a w tych branżach jest duże zapotrzebowanie na kucharzy. - Nie ma żadnego problemu z praktykami. Staram się moich uczniów wysyłać do dobrych hoteli i restauracji. Zaiteresowani są nawet właściciele lokali w górach - mówi Małgorzata Iwańska, właścicielka Zespołu Szkół Technicznych w Słupsku.

Zwycięzcy II Kulinarnego Pucharu Regionu

I miejsce: Radosław Kobiela, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Wejherowie
II miejsce: Mateusz Szymański, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie
III miejsce: Wioleta Jankowska, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Słupslku
Nagroda dyrektora Centrum w Słupsku: Grzegorz Modrzyk, Technikum Zawodowe nr 1 w Słupsku.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3