Produkcja sera Słupski Chłopczyk rozpoczęła się w 2007 roku. Wówczas reaktywowano wytwarzanie sera według przedwojennej niemieckiej receptury "Stolper Jungchen”. Jego produkcję wznowiono po 62 latach. Słupski camembert to jeden z najważniejszych produktów regionalnych używanych przez Słupsk w promocji. W 2010 roku zajął pierwsze miejsce w ogólnopolskim konkursie na Najbardziej Oryginalny Gadżet Miejski.
Ser zniknął jednak z półek w sierpniu ubiegłego roku. Wstrzymanie jego produkcji tłumaczono na początku modernizacją hal produkcyjnych. Po mieście rozeszła się nawet plotka na temat choroby krów, z których produkowany był ser. Potem przyznano, że jego produkcja jest nieopłacalna.
Wznowienia produkcji sera domagali się wielbiciele jego smaku, którzy regularnie kontaktowali się z producentem, czyli firmą Ser-Milk z Zielina w powiecie bytowskim. Od niedawna Słupskiego Chłopczyka znów można zobaczyć na półkach w kilku sklepach.
– Klienci bardzo cenili smak tego sera. Cały czas domagali się, by znów trafił do sklepów. Przerwa w produkcji chyba dobrze mu zrobiła, bo mamy naprawdę sporo zamówień. Na razie nasz camembert dostępny jest w małych sklepach z nabiałem na słupskich targowiskach, w delikatesach PSS Społem czy Delimie – mówi Stanisław Kazubski, właściciel firmy Ser-Milk.
– Nie jest dostępny w hipemarketach i szczerze przyznam, że nie jest to dla nas priorytetem. Chcemy raczej, by znajdował się on w sklepach oferujących najwyższą jakość produktów głównie z regionu.
O słupski serek zabiegają już sklepy ekologiczne z całej Polski.
– Kontaktują się z nami właściciele takich sklepów choćby z Warszawy – dodaje Stanisław Kazubski. – W ostatnim czasie prezentowaliśmy serek także na Jarmarku Dominikańskim, co spowodowało zainteresowanie sklepów z Trójmiasta.
Słupski Chłopczyk będzie też reklamowany na specjalnie założonej stronie internetowej. W najbliższym czasie na obrzeżach miasta ma się także pojawić wielkoformatowa reklama Chłopczyka.
– Słupski Chłopczyk nie będzie jedynym naszym regionalnym produktem. Planujemy niebawem wprowadzić do sklepów dojrzewające sery żółte kojarzące się z regionem kaszubskim. Jednym z nich będzie Kaszubski Chłop. Jego wyrazisty smak na pewno przypadnie do gustu smakoszom sera. Już teraz cieszy się on dużym zainteresowaniem na Jarmarku Dominikańskim – zapewnia szef firmy Ser-Milk.
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?