Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szczecin. Karp jak rok temu

Piotr Jasina [email protected] 91 481 33 34 Fot. Andrzej Szkocki
Jeśli ceny karpia w sprzedaży hurtowej utrzymają się na poziomie ok. 9 zł, w małych sklepach detalicznych będą około 30 procent droższe.
Jeśli ceny karpia w sprzedaży hurtowej utrzymają się na poziomie ok. 9 zł, w małych sklepach detalicznych będą około 30 procent droższe.
Za kilogram świątecznej ryby zapłacimy średnio 11 zł, w mniejszych sklepach więcej, w marketach sporo mniej.

Szczecinianie są łasi an karpia. W czasie świąt od lat zjadają około 150-200 ton karpia. Cena świątecznej ryby będzie podobna jak przed rokiem. W hiepermarketach kupimy nawet poniżej 7 zł za kilogram. W sklepach rybnych około 11-12,5 złotych. Ale w małych sklepikach możemy go kupić i za 13 zł. Cena może o kilka złotych wzrosnąć tuż przed świętami - twierdzą handlowcy.

Najwięcej karpia kupujemy tuż przed Wigilią Bożego Narodzenia. W tym okresie zapotrzebowanie na świąteczną rybę jest ogromne. Prawdą też jest, iż najwięcej karpia kupujemy w hipermarketach. Małe sklepy nie są w stanie z nimi rywalizować cenami.

- Karp z rodzimych hodowli na polskie stoły trafia coraz rzadziej - przyznaje Andrzej Boroń, szef szczecińskiego Chiefa, najpopularniejszej restauracji rybnej w kraju. - Teraz importujemy go głównie z Czech, Litwy i Słowacji. Importowanego sprzedają głównie sieci hipermarketów.

Z zachodniopomorskich hodowli na nasze świąteczne stoły trafi kilkadziesiąt ton karpia stawowego.

Hurtownicy kupują karpia z odbiorem na stawie średnio po 9 zł za 1 kg. Zdarza się tańszy, po 8 zł.

Ceny detaliczne importowanego w hipermarketach są niższe niż hurtowe w rodzimych hodowlach.

Ile za 1 kg
Jeśli ceny karpia w sprzedaży hurtowej utrzymają się na poziomie ok. 9 zł, w małych sklepach detalicznych będą około 30 procent droższe. Można więc spodziewać się, że cena karpia wyniesie ok. 12 zł za 1 kg. Ale tuż przed świętami cena może skoczyć o 1-2 zł.
Ekspert o karpiu
Andrzej Boroń, restauracja rybna Chief.
- Karp ze stawu jest jasny, z żółtym odcieniem. Ma bardziej chude mięso. Wielu smakoszy właśnie takie ceni najbardziej. Ale nie brakuje też zwolenników karpia z hodowli sadzowej, ciemnego, tłustego. Który lepszy? To naprawdę kwestia gustu smakoszy.
Niemcy na przykład cenią tłustego karpia, ważącego 4-5 kg.

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza