Uczniowie technikum technologii żywienia z Zespołu Szkół Agrotechnicznych razem z nauczycielką zawodu Elżbieta Soroką podglądali proces przygotowania, mrożenia, sortowania i pakowania mrożonek produkowanych w zakładzie Interfrys w podsłupskim Głobinie.
Interfrys to firma która powstała w 1988 toku na bazie PGR Kusowo we współpracy z trzema kontrahentami zagranicznymi.Na początku działalności zakład skupiał się głównie na skupie i mrożeniu truskawek, bo tyko w okolicach Słupska było 700-800 ha plantacji. Teraz gdy dostawców truskawki jest mniej, Interfrys mrozi i sprzedaje również porzeczki, wiśnie, cebule, rabarbar i czarny bez. Produkty są wysyłane firm w krajach Unii Europejskiej.
Uczniowie słupskiego rolniczka podczas wycieczki po bardzo zimnych halach zakładu przyjrzeli się procesowi przetwarzania, sortowania i opakowania owoców i warzyw.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?