MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Uczniowie z rolniczaka uczą się zawodu w zakładzie Interfrys z Głobina (wideo)

nik
Uczniowie technikum technologii żywienia z Zespołu Szkół Agrotechnicznych uczą się zawodu w praktyce. Odwiedzili zakład Interfrys Głobino.

Uczniowie technikum technologii żywienia z Zespołu Szkół Agrotechnicznych razem z nauczycielką zawodu Elżbieta Soroką podglądali proces przygotowania, mrożenia, sortowania i pakowania mrożonek produkowanych w zakładzie Interfrys w podsłupskim Głobinie.

Interfrys to firma która powstała w 1988 toku na bazie PGR Kusowo we współpracy z trzema kontrahentami zagranicznymi.Na początku działalności zakład skupiał się głównie na skupie i mrożeniu truskawek, bo tyko w okolicach Słupska było 700-800 ha plantacji. Teraz gdy dostawców truskawki jest mniej, Interfrys mrozi i sprzedaje również porzeczki, wiśnie, cebule, rabarbar i czarny bez. Produkty są wysyłane firm w krajach Unii Europejskiej.

Uczniowie słupskiego rolniczka podczas wycieczki po bardzo zimnych halach zakładu przyjrzeli się procesowi przetwarzania, sortowania i opakowania owoców i warzyw.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza