Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Usteckie muzeum chleba urosło jak na drożdżach

Fot. Kamil Nagórek
Eugeniusz Brzóska pokazuje kolekcję drzwi wsadowych do pieców piekarniczych.
Eugeniusz Brzóska pokazuje kolekcję drzwi wsadowych do pieców piekarniczych. Fot. Kamil Nagórek
Jedna z najbardziej oryginalnych usteckich atrakcji - Muzeum Chleba Eugeniusza Brzóski przeszło gruntowną przebudowę. Jest w nim teraz dużo więcej miejsca i łatwiej będzie do niego trafić.

Dwa tysiące eksponatów piekarniczych i cukierniczych jest wystawianych na dwa razy większej niż dotychczas powierzchni. To około 150 metrów kwadratowych, a wcześniej było tylko 80 metrów. Dzięki temu eksponaty są bardziej widoczne i lepiej prezentowane niż kiedyś. Pod dach mogły wreszcie trafić duże zabytkowe urządzenia, na które nie było dotąd miejsca, np. maszyna do zagniatania ciasta sprzed I wojny światowej.

- W piątek zorganizujemy oficjalne otwarcie nowego muzeum, a od poniedziałku zmienione sale wystawowe będą mogli zwiedzać już wszyscy chętni - zaznacza Eugeniusz Brzóska, właściciel muzeum i ustecki piekarz z długoletnim doświadczeniem. - Na razie na zwiedzanie trzeba umawiać się telefonicznie, ale myślę, żeby od wiosny określić stałe godziny otwarcia.

Do nowego muzeum można wchodzić od strony ulicy Marynarki Polskiej, a nie jak dotychczas od zaplecza piekarni. Muzeum mieści się na zapleczu piekarni przy ulicy Marynarki Polskiej 49. Przed przyjściem trzeba umówić się telefonicznie na określoną godzinę pod numerem telefonu 059 814 44 80. Właściciel muzeum oprowadza zwiedzających po nim grupami. Zwiedzanie trwa 30-40 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza