Mam coś na oku i nie chcę tego mieć
Zaczerwienione zgrubienia na powiece oka to nic przyjemnego. Nie dość, że bolą, to jeszcze szpecą i utrudniają życie. Jak sobie z nimi radzić? Okazuje się, że walka z zakażeniami oczu wymaga czasu i cierpliwości. A przede wszystkim lekarz musi orzec, czy wyskoczył nam na powiece prosty do wyleczenia jęczmień, czy też gradówka, którą trudno zlikwidować lekami i często potrzebny jest zabieg chirurgiczny.
Więcej na ten temat piszemy w sobotę, 26 maja, w "Weekendzie z rodziną", dodatku do papierowego wydania "Głosu". KLIKNIJ
DDA muszą pozbierać swoje życie
Nie każda osoba, w której rodzinie ktoś pił nałogowo, musi mieć syndrom Dorosłego Dziecka Alkoholika. Może żyć normalnie, dobrze sobie radzić. Kiedy jednak tak nie jest, kiedy coraz trudniej przychodzi podejmować codzienne decyzje i problemem stają się kontakty z innymi ludźmi, potrzebna jest terapia. Tylko ona pomaga odnaleźć utracone w dzieciństwie dobre wzorce.
Jak objawia się syndrom DDA i na czym polega terapia, piszemy w sobotę, 26 maja, a papierowym wydaniu "Głosu". KLIKNIJ
Do nerek trzeba podchodzić z sercem
Niewydolność nerek dosłownie zwaliła podpułkownika Bogusława Atalskiego z nóg. Żołnierz zawodowy w aktywnej służbie nie przywykł jednak do leżenia w łóżku. Walczy. Mimo konieczności częstych dializ, pracuje jak zwykle, wyjeżdża na poligony i stara się myśleć pozytywnie.
Historię dzielnego żołnierza z Ustki przeczytasz w sobotę, 26 maja, w "Weekendzie z rodziną", dodatku do papierowego wydania "Głosu". KLIKNIJ
Tato, ty też możesz wziąć wolne na dziecko
Ojcowie zatrudnieni na podstawie umowy o pracę mogą skorzystać z dwutygodniowego płatnego urlopu na malucha. Potem można wziąć jeszcze dodatkowe wolne. Okazuje się, że nie tylko mamy mają prawo do wzięcia sobie dni wolnych w pracy z tytułu opieki nad maluchem.
Co przysługuje ojcom, piszemy w sobotę, 26 maja, w papierowym wydaniu "Głosu". KLIKNIJ
Jedzmy szparagi wiosną
Tym razem namawiamy smakoszy na szparagi. Właśnie rozpoczął się na nie sezon. Trwa krótko - do połowy czerwca. Później szparagi możemy jeść, ale tylko z puszki. A najsmaczniejsze są właśnie świeże, prosto ze straganu, nie tylko polewane masełkiem z bułką tartą, ale i takie z czosnkiem lub z serem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?