Taki scenariusz będzie przede wszystkim skutkiem spadku plonowania warzyw wynikającego z opóźnień w tegorocznych siewach i wiosennych podtopień plantacji. Analitycy branżowi szacują, że paradoksalnie w 2013 roku nieznacznie zwiększyła się powierzchnia uprawy warzyw gruntowych. Było to konsekwencją wzrostu cen tych produktów w sezonie 2012/2013. Areał zasiewów wyniósł 178 tys. ha i był o 1,8 proc. wyższy niż rok wcześniej.
Cebuli będzie mniej, więc zdrożeje
Oceniono, że w największym stopniu wzrosła powierzchnia cebuli, o 4 proc., do 26 tys. ha. Przeciętna cena cebuli białej w sezonie 2012/2013 (skup do konsumpcji bezpośredniej) wyniosła 0,87 zł/kg i była o blisko 43 proc. wyższa w relacji rok do roku, co mogło skłonić producentów do zwiększania skali produkcji, bądź też zakładania nowych upraw. W wyniku spadku plonów, oczekuje się jednak zmniejszenia zbiorów tego warzywa o 3,5 proc., do poziomu 620 tys. ton.
Spadek zbiorów kalafiorów
Największy spadek zbiorów spośród warzyw gruntowych odnotuje się w przypadku kalafiorów - o 6,6 proc. (do 230 tys. t on). Zmniejszy się również produkcja kapusty białej - o 1,8 proc., do 1,12 mln ton przy wzroście powierzchni zasiewów o 1,2 proc.
Przewiduje się, że w wyniku spadku produkcji warzyw w kraju, ich ceny mogą wzrosnąć, jednak - jak zaznaczają analitycy - skala tego wzrostu może nie być znacząca. Biorąc również pod uwagę wczesny etap upraw (prognozy z czerwca), sytuacja na tym rynku może ulec zmianom m.in. pod wpływem zmiennych warunków pogodowych.
Na targowiskach podrożeje wcześniej
Niemniej, skutki tegorocznych opóźnień w terminach siewu i zbiorów widać w przypadku niektórych warzyw wczesnych. Szczególnie widoczny jest wzrost cen kalafiorów, których prognozy co do zbiorów nie są optymistyczne. Według danych monitoringu cen Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, średnia cena tych warzyw w dwóch pierwszych dekadach lipca br. na rynkach hurtowych wynosiła 2,50-3,67 zł/szt. wobec poziomu 1,23-1,67 zł/szt. przed rokiem. Ceny młodej białej kapusty to 2,67-3,67 zł/szt. wobec 1,20-1,80 zł/szt. rok wcześniej.
Podwyżkę cen warzyw gruntowych najszybciej można będzie zaobserwować na targowiskach i w małych sklepach, bo w dyskontach obowiązują dostawców ceny z umów długoterminowych. Dlatego tam zmiany cenowe następują z opóźnieniem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?