Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Warzywa gruntowe będą droższe

Zbigniew Marecki [email protected]
Na targowiskach już widać, że warzywa gruntowe w tym roku będą droższe.
Na targowiskach już widać, że warzywa gruntowe w tym roku będą droższe. Kamil Nagórek
Z powodu spadku krajowych zbiorów warzyw gruntowych w tym roku dojdzie do podwyżki ich cen - przewidują analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej.

Taki scenariusz będzie przede wszystkim skutkiem spadku plonowania warzyw wynikającego z opóźnień w tegorocznych siewach i wiosennych podtopień plantacji. Analitycy branżowi szacują, że paradoksalnie w 2013 roku nieznacznie zwiększyła się powierzchnia uprawy warzyw gruntowych. Było to konsekwencją wzrostu cen tych produktów w sezonie 2012/2013. Areał zasiewów wyniósł 178 tys. ha i był o 1,8 proc. wyższy niż rok wcześniej.

Cebuli będzie mniej, więc zdrożeje

Oceniono, że w największym stopniu wzrosła powierzchnia cebuli, o 4 proc., do 26 tys. ha. Przeciętna cena cebuli białej w sezonie 2012/2013 (skup do konsumpcji bezpośredniej) wyniosła 0,87 zł/kg i była o blisko 43 proc. wyższa w relacji rok do roku, co mogło skłonić producentów do zwię­kszania skali produkcji, bądź też zakładania nowych upraw. W wyniku spadku plonów, oczekuje się jednak zmniejszenia zbiorów tego warzywa o 3,5 proc., do poziomu 620 tys. ton.

Spadek zbiorów kalafiorów

Największy spadek zbiorów spośród warzyw gruntowych odnotuje się w przypadku kalafiorów - o 6,6 proc. (do 230 tys. t on). Zmniejszy się również produkcja kapusty białej - o 1,8 proc., do 1,12 mln ton przy wzroście powierzchni zasiewów o 1,2 proc.

Przewiduje się, że w wyniku spadku produkcji warzyw w kraju, ich ceny mogą wzrosnąć, jednak - jak zaznaczają analitycy - skala tego wzrostu może nie być znacząca. Biorąc również pod uwagę wczesny etap upraw (prognozy z czerwca), sytuacja na tym rynku może ulec zmianom m.in. pod wpływem zmiennych warunków pogodowych.

Na targowiskach podrożeje wcześniej

Niemniej, skutki tegorocznych opóźnień w terminach siewu i zbiorów widać w przypadku niektórych warzyw wczesnych. Szczególnie widoczny jest wzrost cen kalafiorów, których prognozy co do zbiorów nie są optymistyczne. Według danych monitoringu cen Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, średnia cena tych warzyw w dwóch pierwszych dekadach lipca br. na rynkach hurtowych wynosiła 2,50-3,67 zł/szt. wobec poziomu 1,23-1,67 zł/szt. przed rokiem. Ceny młodej białej kapusty to 2,67-3,67 zł/szt. wobec 1,20-1,80 zł/szt. rok wcześniej.

Podwyżkę cen warzyw gruntowych najszybciej można będzie zaobserwować na targowiskach i w małych sklepach, bo w dyskontach obowiązują dostawców ceny z umów długoterminowych. Dlatego tam zmiany cenowe następują z opóźnieniem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza