Na dwanaście przebadanych obiektów w Rowach, Ustce, Łebie i Chodzieży wszystkie normy spełniały tylko trzy.
Inspektorzy w ciągu wakacji zrobili kilkanaście nalotów na smażalnie sezonowe, restauracje itp. W trakcie kontroli często stosowano tak zwany zakup kontrolny. Pod baczne oko sprawdzających trafiła jakość produktów, półproduktów, gotowych potraw, napojów, przestrzegania terminów przydatności do spożycia, warunków sanitarnych oraz prawidłowości oznakowania i legalności prowadzonego interesu.
Na dwanaście przebadanych obiektów w Rowach, Ustce, Łebie i Chodzieży wszystkie normy spełniały trzy! W pozostałych placówkach coś było nie tak. Często kontrolerzy zauważali, że sprzedawane drinki zawierają mniej alkoholu niż powinny. Były słabsze nawet o połowę od deklarowanej mocy. Drugą zmorą turystów oraz miejscowych weekendowiczów jest wydawanie im niedoważonych posiłków. W dwóch kontrolowanych placówkach zapłata za obiad była z tego powodu za wysoka o 7 zł.
– Może ta kwota w jednostkowym przypadku wygląda na niską. Ale proszę sobie przeliczyć, ile może zarobić przedsiębiorca po całym dniu wydawania takich lżejszych obiadów – mówi Sławomir Gutowski, rzecznik prasowy słupskiego oddziału IH.
Kolejne grzechy turystycznej gastronomii to m.in. stosowanie naczyń wielokrotnego użytku bez dokładnego mycia i wyparzenia, brudne pomieszczenia, w których przygotowywane jest pożywienie, brak książeczek zdrowia pracowników i odzieży ochronnej. Skandalem było znalezienie przez kontrolerów przetereminowanych środków spożywczych w dwóch placówkach. Dotyczyło to aż pięciu partii żywności.
W siedmiu placówkach zdarzyło się też, że źle informowano klientów o cenach wyrobów (bez wagi oraz cen jednostkowych). Powszechne było też przetrzymywanie żywności, w tym ryb smażonych później i sprzedawanych, w lodówkach w niewłaściwej temperaturze albo niezgodnie z zaleceniami producentów.
– Nałożyliśmy dziewięć mandatów na łączną kwotę prawie czterech tysięcy złotych. Przeciwko trzem kolejnym osobom skierowaliśmy wnioski do sądów, a jedna otrzymała ostrzeżenie – mówi S. Gutowski.
Inspekcja ma nadzieję, że kontrola doprowadzi do tego, iż w przyszłym roku na słupskim Wybrzeżu będzie zdecydowanie lepiej.
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?