Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pstrągi z naszego regionu na targach w Berlinie

Wojciech Frelichowski [email protected]
Pstrągi z naszego regionu na targach w BerlinieTargi Grüne Woche to największa impreza branży spożywczej w Europie.
Pstrągi z naszego regionu na targach w BerlinieTargi Grüne Woche to największa impreza branży spożywczej w Europie. Grüne Woche
Jutro w Berlinie rozpoczynają się targi spożywcze Grüne Woche. Publiczność będzie miała okazję degustować rybne potrawy z Pomorza.

Wszystko za sprawą Gospodarstwa Rybackiego "Zielenica" z Kobylnicy, które na targach Grüne Woche będzie prezentować swoje wyroby.

- Wspólnie z hotelem "Leda" z Kołobrzegu urządzamy kulinarny show. Będziemy promować polskiego pstrąga w kuchennej odsłonie - zapowiada Anna Skowrońska, współwłaścicielka Gospodarstwa Rybackiego "Zielenica".

Pierwszego dnia w ramach pokazu podana zostanie sałatka z pieczonego ziemniaka z pstrągiem wędzonym i ogórkiem kołobrzeskim. Drugiego dnia targów - zupa rybna z ryb bałtyckich i pstrąga, a podczas trzeciego dnia imprezy - śledź bałtycki w zalewie octowo-gruszkowej, pstrąg wędzony wysalany w solance kołobrzeskiej oraz świeży pstrąg w dzwonkach w marynacie.

- W targach bierzemy udział po raz trzeci. W tym roku zmieniliśmy formułę wystawienniczą z biznesowej na tak zwany show i wraz z szefem kuchni kołobrzeskiego hotelu Leda, z którym współpracujemy na co dzień, postanowiliśmy zrobić show kulinarny z pstrągiem w roli głównej - informuje pani Anna.

I dodaje, że Norwegowie promują łososie, Rosjanie kawior, a Polacy powinni pstrąga i jesiotra.

Gospodarstwo Rybackie "Zielenica" to firma rodzinna. Od 2001 roku prowadzi jest małżeństwo Anna i Łukasz Skowrońscy, ale sama firma istnieje już od ponad 40 lat.

Siedziba gospodarstwa jest w podsłupskiej Kobylnicy, ale stawy hodowlane są zlokalizowane w województwie zachodniopomorskim na dwóch różnych ciekach wodnych. Obiekt Zielenica (stąd nazwa firmy), położony jest zarówno pośród źródeł, jak i nad rzeką Zieleniczanka w pobliżu Malechowa. Specjalizuje się w produkcji wysokomięsnej ryby konsumpcyjnej.

Z kolei obiekt Lejkowo usytuowany jest wyłącznie na źródłach, gdzie mieści się podchowalnia i stawy narybkowe. Specjalizuje się w produkcji narybku pstrąga do dalszego odchowu.

- Nie jesteśmy wielkim producentem. Stawiamy za to na jakość i naturalne warunki chowu ryb. I te nasze starania procentują - uważa Łukasz Skowroński.

Gospodarstwo jest doceniane przez wybrednych restauratorów. Zamawiają tu ryby m.in. hotele w Kołobrzegu, a także restauracje Atmoshpere w Słupsku i Syrenka w Ustce - obie cieszą się opinią znakomitych kuchni. Ryby z tej hodowli są także dostępne w handlu, ale głównie w mniejszych obiektach.

Firma zdobyła również szereg wyróżnień i nagród, m.in. w konkursie "Doceń Polskie".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza