Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Słupsku powstał nowy hotel i restauracja - et Cetera

Wojciech Frelichowski [email protected] tel. 59 848 81 00 Fot. Łukasz Capar
Oficjalne otwarcie hotelu: Karolina Cetera i ksiądz Jerzy Urbański, proboszcz parafii Najświętszego Serca Jezusowego w Słupsku, na terenie której zlokalizowany jest hotel et Cetera.
Oficjalne otwarcie hotelu: Karolina Cetera i ksiądz Jerzy Urbański, proboszcz parafii Najświętszego Serca Jezusowego w Słupsku, na terenie której zlokalizowany jest hotel et Cetera.
Na mapie Słupska przybył nowy hotel i restauracja - et Cetera. Obiekt ma trzy gwiazdki i już przyjmuje gości.

Hotel et Cetera powstał w budynku z połowy XIX wieku przy ul. Kaszubskiej, 200 metrów przed Karczmą pod Kluką, w którym przez ponad 60 lat browar. Później, także w okresie powojennym, obiekt służył jako magazyn. Kilka lat temu budynek kupiła Karolina Cetera, obecnie właścicielka hotelu et Cetera.

- Przekształcenie tego obiektu na hotel trwało dość długo. Nie była to łatwa praca, ale zależało nam, aby wyróżniał się wyglądem i atmosferą - mówi Karolina Cetera.

W hotelu przygotowano 26 miejsc noclegowych w 13 klimatyzowanych pokojach dwuosobowych (każdy z internetem i łazienką) oraz dwóch dwuosobowych apartamentach.

Czytaj też: W starym budynku będzie hotel, restauracja i mieszkania

Wizytówką hotelu ma być restauracja. Urządzono ją w piwnicach, w których do 1920 roku warzono piwo. Restauracja składa się z kilku osobnych sal, z których trzy nawiązują do historii miasta: sala Heinricha von Stephana (urodzony w Słupsku w połowie XIX wieku twórca nowoczesnej poczty, wynalazca kartki pocztowej), sala Zeppelinów (nawiązanie do bazy sterowców w Jezierzycach) i sala Słupskich Piwowarów (nawiązanie do historii budynku).

Każda z sal wyróżnia się oryginalnym projektem. Specyficzny klimat nadają niesztampowe malunki na ścianach (beczki w piwem, sterowce, panorama Słupska z XIX wieku), ceglane półkoliste sklepienia oraz kamienne fundamenty.

- Specjalnością naszej restauracji jest menu amerykańskie i włoskie, bo kuchnią zarządza duet doświadczeniem amerykańsko-włoskim. Proponujemy steki i przysmaki śródziemnomorskie, ale bedą też dania i piwo regionalne - zachęca Karolina Cetera.

Właścicielka hotelu podkreśla, że jej ambicją jest również stworzenie miejsca animującego kulturę. - Dlatego będziemy organizować koncerty i imprezy tematyczne. Już 18 listopada zapraszamy na koncert Grażyny Auguścik - informuje Cetera.

Czytaj też: Karczma pod Kluką powiększy się o hotel

W przyszłym roku hotel zostanie rozpudowany o część SPA. Już teraz w obiekcie działa gabinet kosmetyczny z usługami manicure, pedicure i masażami.

Przypomnijmy, że ponad roku w tym samym budynku Karolina Cetera urządziła apartamenty wynajmowane na zasadach tzw. condo hotelu. Czyli każdy zainteresowany mógł kupić taki lokal z myślą o jego zarobkowym wynajmie. Administrowaniem tej części zajmuje się również hotel et Cetera.

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gp24.pl Głos Pomorza