Hotel et Cetera powstał w budynku z połowy XIX wieku przy ul. Kaszubskiej, 200 metrów przed Karczmą pod Kluką, w którym przez ponad 60 lat browar. Później, także w okresie powojennym, obiekt służył jako magazyn. Kilka lat temu budynek kupiła Karolina Cetera, obecnie właścicielka hotelu et Cetera.
- Przekształcenie tego obiektu na hotel trwało dość długo. Nie była to łatwa praca, ale zależało nam, aby wyróżniał się wyglądem i atmosferą - mówi Karolina Cetera.
W hotelu przygotowano 26 miejsc noclegowych w 13 klimatyzowanych pokojach dwuosobowych (każdy z internetem i łazienką) oraz dwóch dwuosobowych apartamentach.
Czytaj też: W starym budynku będzie hotel, restauracja i mieszkania
Wizytówką hotelu ma być restauracja. Urządzono ją w piwnicach, w których do 1920 roku warzono piwo. Restauracja składa się z kilku osobnych sal, z których trzy nawiązują do historii miasta: sala Heinricha von Stephana (urodzony w Słupsku w połowie XIX wieku twórca nowoczesnej poczty, wynalazca kartki pocztowej), sala Zeppelinów (nawiązanie do bazy sterowców w Jezierzycach) i sala Słupskich Piwowarów (nawiązanie do historii budynku).
Każda z sal wyróżnia się oryginalnym projektem. Specyficzny klimat nadają niesztampowe malunki na ścianach (beczki w piwem, sterowce, panorama Słupska z XIX wieku), ceglane półkoliste sklepienia oraz kamienne fundamenty.
- Specjalnością naszej restauracji jest menu amerykańskie i włoskie, bo kuchnią zarządza duet doświadczeniem amerykańsko-włoskim. Proponujemy steki i przysmaki śródziemnomorskie, ale bedą też dania i piwo regionalne - zachęca Karolina Cetera.
Właścicielka hotelu podkreśla, że jej ambicją jest również stworzenie miejsca animującego kulturę. - Dlatego będziemy organizować koncerty i imprezy tematyczne. Już 18 listopada zapraszamy na koncert Grażyny Auguścik - informuje Cetera.
Czytaj też: Karczma pod Kluką powiększy się o hotel
W przyszłym roku hotel zostanie rozpudowany o część SPA. Już teraz w obiekcie działa gabinet kosmetyczny z usługami manicure, pedicure i masażami.
Przypomnijmy, że ponad roku w tym samym budynku Karolina Cetera urządziła apartamenty wynajmowane na zasadach tzw. condo hotelu. Czyli każdy zainteresowany mógł kupić taki lokal z myślą o jego zarobkowym wynajmie. Administrowaniem tej części zajmuje się również hotel et Cetera.
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?