Były restauracje, ale i koła gospodyń wiejskich. Przy okazji konkursu na najsmaczniejszą potrawę można też było spróbować przygotowanych dań. A było w czym wybierać. Od kaczki po staropolsku, przez gulasz z łososia, po kaszubską okrasę i golonkę pieczoną babci Trudzi na kapuście kiszonej z rozetkami ziemniaczanymi. Potrawy były tak smaczne, że znikały ze stołów w tempie ekspresowym.
- Kulinaria to bardzo dobry pomysł. Można tu nie tylko spróbować wykwintnych dań, ale przede wszystkim potraw kuchni tradycyjnej, np. kaszubskich, które na co dzień nie wszędzie można zjeść - oceniła jedna z lęborczanek. A organizatorzy zapowiedzieli, że w następnym roku postarają się ściągnąć więcej wystawców.
Zwycięzcy
Jury konkursowe oceniało estetykę stoisk, wygląd potrawy i jej walory smakowe. Pierwsze miejsce zajął Hotel Bakista, drugie bar restauracyjny Betlejem, trzecie Hotel Łeba. Następni byli kolejno: Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyki Kościerska Chata, Gospodarstwo Agroturystyczne U Basi, Restauracja Różana, Koło Gospodyń Wiejskich w Połczynie. Ponadto przyznano trzy dodatkowe Lwy w kategoriach: estetyka dla KGW w Gnieżdżewie, wygląd - dla Hotelu Victoria, walory smakowe dla Hotelu Bakista.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?